Життєво необхідний для здоров'я і продуктивності
Вітамін Е належить до жиророзчинних вітамінів, наш організм отримує його разом з продуктами харчування.
Гіповітаміноз Е проявляється руйнуванням еритроцитів крові, відкладенням у м'язовій тканині сфінголіпідів, що відповідають за клітинне розпізнавання, креатинуртрією (виділення креатину разом із сечею), периферичними невропатіями, нестійкістю тіла, втратою рівноваги, порушенням відчуття переміщення рук та ніг у просторі.
Тривалий дефіцит вітаміну Е порушує роботу клітин та спричинює кисневе голодування органів із високою потребою в кисні (нервова система).
Дієтотерапія
При дієтотерапії для лікування нестачі вітаміну Е до раціону харчування вводять печінку, яйця, нерафіновані рослинні олії, злаки та боби, проростки злаків, молоко, м'ясо.
Також призначаються медикаментозні препарати з вітаміном Е, спочатку для лікування, а потім для профілактики захворювання.
Симптоми Е-гіповітамінозу:
- слабкість, ослаблений тонус м’язів, зокрема серцевого м’яза;
- жирові відкладення на м’язах;
- зниження потенції у чоловіків, репродуктивної здатності, схильність до викиднів у жінок, ранній токсикоз вагітності;
- сухість шкіри, ламкість нігтів;
- анемія — гемоліз еритороцитів, зумовлений порушенням стабільності їх мембран.
Цікаво почитати.
ВідповістиВидалити